// Strawberry Cupcake


Hello World! Im Amy/NAS. Was born on 15 Disember 1996 in Hospital Kota Tinggi, Johor Bahru. I was in form 5 and taken pure science. Are addicted to the camera and the colour pink. I'm searching for my strength with the help from Allah. (Y)




► My Biography
► My Friends
► My Diary






Template & Skin by : Husnaa.
Big help from : Wani | WHI | C4U | Una

My Wish ♥
♥ Berjaya dalam hidup di dunia & akhirat
♥ DEAN LIST FOR EVERY SEM
♥ Tinggi. HAHA
♥ My Mr Perfectionist


Older Post | Newer Post
Wanita Lebih Kuat Dari Lelaki
Tuesday, 18 December 2012 | 2:53 pm | 0 Sweet Cupcake
Hai korang. Lama tak update blog, kan?
Act, tak tahu nak update apa.
Ada je story yg dah jd life aku ni. Tp, hmm no need to story kot.
Btw, tadi jalan-jalan umah pak cik google.
Dah bagi salam apa semua, then terus minta izin nak amek 1 artikel ni.
Dia bg ke tak tu tak tahu lah kan. HAHA. Sorry uncle :p
Stop la tu mengarut sengsorg wahai Myra. 
Haaa, tgk tajuk kat atas tu pun dah tahu kan. 
Kenapa wanita lebih kuat dari lelaki?
Bukan dari segi fizikal. Tapi mental.

Yang harus sabar mengharungi waktu loya2 dan muntah2 —— wanita
Yang mengharungi sakit sendi dan urat saraf mengandung 9 bulan —– wanita
Yang mengharungi sakit melahirkan zuriat —— wanita
Yang bersengkang mata menjaga bayi yang demam —— wanita
Yang dipersalahkan bila anak tidak tahu buat kerja rumah —– wanita
Yang harus tabah berkongsi kasih demi taat dan hormatkan suami yang ingin berkawhin lagi —- wanita
Yang selalu dikutuk bila ditinggalkan suami —— wanita

Memang ada wanita yg tidak mahu mengorbankan jiwa kepada lelaki. Tetapi, pengorbanan di atas tidak dipilih untuk lelaki. Hanya kaum wanita yang mendapat kelebihan itu. 

Kenapa dikatakan kelebihan ?

Bila seorang wanita mengharungi perkara-perkara di atas dengan sabar dan tabah. Serta redha. Ganjarannya amat besar.

Memang ada lelaki yang melalui cabaran seperti menjadi duda dan terpaksa menjaga anak, tapi biasanya orang akan kesiankan duda tu je. 

Tapi kalau wanita janda yang ditinggalkan, walaupun si janda tu menjaga maruah dia, ada aje fitnah yang datang. Itu dugaan buat si janda. Kalau si janda ikut jalan ALLAH, dia akan berjaya di dunia dan akhirat. Kalau si janda semakin memburukkan maruahnya sendiri, dia akan tanggung semua itu di akhirat juga.

Lelaki juga kuat. Lelaki memang dijadikan lebih kuat dari wanita.

Jadi, kekuatan wanita sangat tinggi pada waktu-waktu tertentu, tetapi, lelakilah tempat kita bersandar, pada ayah, abang, adik lelaki, suami, anak lelaki, bapa saudara, Imam.

Jangan kata ” Aku boleh hidup tanpa lelaki ”

Belum pernah lagi kita jumpa penggali kubur wanita.
Wali kita juga lelaki.
Kita tidak boleh sombong di atas muka bumi ALLAH ini.
Kepada kaum adam pula. Sedarkah tanggunjawab anda yang besar ? Jom semua, kita muhasabah diri sama-sama.

--->Here